Onderzoeksjournalistiek

Onderzoeks
journalistiek

De onderste steen boven.

Helaas doen bedrijven en overheden soms (expres of per ongeluk) dingen die niet door de beugel kunnen. Ze gaan een morele grens over, of houden zich gewoon niet aan de wet. Mensen zoals jij en ik zijn daar de dupe van. Maar ook onze mede-dieren lijden er erg onder. Het klimaat ook. Dat soort misstanden wil ik uitpluizen, tot op de bodem. Daarmee draag ik, net als in mijn werk als campagnemanager en public affairs manager, bij aan een rechtvaardigere wereld.

Als freelance onderzoeksjournalist houd ik me op dit moment bezig met de eiwittransitie. Ik doe research en schrijf scripts voor de podcast 'Studio Plantaardig'.

Wendy Hoenkamp, voor al uw journalistieke graafwerk.

Speuren, uitpluizen, nieuwe verbanden leggen en de wereld verbeteren (dat laatste zal ik echt nooit kunnen laten). Ik was er in mijn persoonlijke leven al veel mee bezig en besefte begin 2024 dat onderzoeksjournalistiek een pad was dat ik ook professioneel wilde bewandelen. Naast mijn werk voor Studio Plantaardig volgde ik een intensieve cursus aan de Hogeschool Utrecht bij onderzoeksjournalisten van De Groene Amsterdammer en Follow the Money. 

"Wendy houdt van speuren, laat niet los en weet via creatieve wegen aan de juiste informatie te komen. Bovendien heeft ze een groot gevoel van rechtvaardigheid en een drive om misstanden bloot te leggen."

Een selectie van afleveringen waar ik aan mee heb gewerkt:

In dit Vegan Journaal onder andere: samen vleesverminderen, de strategische waarde van vlees, Chinees kweekvlees, landbouw & stikstof, het mercosur verdrag, Engelse dierenbescherming, Unilever en Nederlandse vlees- en zuivelvervangers.

In dit Vegan Journaal onder andere: Vogelgriep in Nederland, meerdere rechtszaken over stikstof, Christendemocraten en de ontbossingswet, eerste stad VS met veeteeltverbod, Deens landbouwakkoord en…. Victoria Secret nieuws!

Tijdens de varkenspest van 1997 werden 11 miljoen varkens gedood. Dat ging de veeartsen niet in de koude kleren zitten. Wat hebben we geleerd van de varkenspest? Esther gaat in gesprek met Arjan Stegeman (Universiteit Utrecht), Marien Gerritzen (WUR) & Thijs Kuiken (Erasmus MC).

In dit Vegan Journaal onder andere: Trump en de eiwittransitie, vleesconsumptie, schoolontbijt, Hongaars kweekvlees verbod, NVWA constateert tekorten dierenwelzijn, ontbossing Amazonegebied en een toffe webinar!

Tijdens de varkenspest van 1997 hebben veeartsen 2,7 miljoen gezonde biggen moeten doden. Had dit voorkomen kunnen worden? En hoe hebben de veeartsen dit ervaren? In gesprek met Kees Scheepens en Rudolf Raymakers

In dit Vegan Journaal onder andere: ongeduldige Kamer neemt het stuur van het Kabinet over, een overzicht van de aangenomen moties, Blijdorp gaat op zoek naar het ultieme plantaardige kindermenu en wetenschappers fileren de Dublin Declaration.